Langt de fleste spillere har prøvet indtil flere gange at have en ”offday” både under træning og kamp. Dette kan give udslag i negative tanker, hvor man føler, at man ikke yder efter evne og det hele går ned af bakke. Når du lander i et sådan hul kan det være utrolig svært at komme ud af, især indenfor en overskuelig fremtid (læs: inden kampen/træningen er færdig).
Hvis du vil forsøge at slippe ud af hullet må du være villig til at arbejde for det samt erkende, at du har et problem i det øjeblik det finder sted.
Groft sagt kan man dele bordtennisspillet ind 4 dele
Del 1: Teknik
Del 2: Fysik
Del 3: Taktik
Del 4: Mentalt
Del 1 og 2 er hovedsageligt det der prioriteres i den daglige træning, hvorimod punkt 3 og 4 ofte er nedprioriterede. Ikke desto mindre er disse to punkter vigtige dele af bordtennisspillet samt nøglen til at komme ud af en negativ spiral.
Indre dialog
I sportspsykologien omtaler man ofte de tanker man gør sig i forbindelse med kamp og træning som ”indre dialog”. Dialogen som eksempelvis kan være en tankerække eller en debat imellem en positiv og negativ side, er den man skal forsøge at styre. Man skal forsøge at rette den hen imod motivation og positive tanker så man kan præstere eller lære.
Det handler altså om, at ændre de negative tanker så der igen kan ydes optimalt.
Her kan man måske få hjælp af processen omkring de tre R’er:
Recognise
Recognise er det første step du skal gøre brug af. Hvis et mønster skal brydes, må du anerkende, at der er et problem. Jo hurtigere en negativ dialog opdages desto nemmere er det at ændre den. Mange når et punkt, hvor det bliver for sent og har allerede bestemt sig for at give op i stedet for at arbejde sig ud af ”krisen”.
Dvs. desto flere gange du arbejder med anerkendelsen, jo nemmere bliver det at genkende situationer med negativitet. Træning i at anerkende at man har en negativ indre dialog, er derfor meget vigtig for hele processen.
Release
Release er punkt nr. 2 Det er ikke nok at anerkende at du er på vej ind i en negativ dialog. Her handler det om at du skal forsøge at viske tavlen ren inden man begynder en ny dialog. Det kan være en fordel at have 3-5 nøglepunkter som du evt. kan fokusere på som du ved får dig til at slappe af og ”cleare” hovedet. For nogle kan det være et minde, et landskab eller en eller anden situation. For andre kan det være nogle praktiske punkter såsom ”benarbejde”, ”batfatning” , ”Åbne med skrue” eller noget andet spillemæssigt. Det er meget individuelt og det vigtigste er, at du har noget at erstatte den negative dialog med, så du ikke fortsætter den negative spiral.
Refocus
Refocus er så punktet hvor du skal forsøge at få det rigtige fokus og være til stede i kampen/træningen. Man skal starte en positiv dialog som forhåbentlig kan sætte sig fast og give mentalt overskud. Hvis du har fået styr på din indre dialog igennem de første 2 punkter burde det være muligt at få flyttet fokus tilbage på det rette spor. Hvis ikke, kan du starte processen forfra indtil du føler dig klar.
Her er det også vigtigt, at være opmærksom på hvilke tanker man har. Jo mere genkendelig situationen bliver for dig, desto nemmere er det at finde det ”mind-set” frem igen.
Eksempel på en negativ indre dialog:
- Teknik: ”Jeg træffer bolden helt forkert når jeg forhåndslooper”
- Motivation: ”Ikke en med knopper, det gider jeg bare ikke spille imod”
- Udholdenhed: ”Jeg er så træt, orker ikke endnu et sæt mere”
Ved disse udtryk ses det allerede hvordan en negativ indre dialog kan begynde at udvikle sig. Forsøg at stoppe op når du har denne tilgang. Heldigvis er bordtennis en sport med mange små pauser, hvor tankerne kan nå at blive vendt rundt engang.
Eksempel på en positiv dialog
- Teknik ”Træffet var der næsten, jeg skal bare blive ved med at arbejde”.
- Motivation ”Godt det er en med knopper, så giver det mig mange muligheder”.
- Udholdenhed: ”Sidste sæt, kom så, giv den alt hvad du har”.
En positiv dialog smitter af på ens fysiske præstation (ligesom en negativ dialog gør). Derfor kan du ikke forvente at præstere optimalt, hvis du har en negativ dialog. Som spiller er det vigtig at være opmærksom på dette. Det er dig der bærer ansvaret for at være positiv og udviklende – ikke din træner. Samtidig kan træneren sagtens forsøge at hjælpe med disse ting. Når træneren opdager, at du er negativ eller frustreret kan han stoppe dig (under træningen) eller tage en timeout og påpege at du er i en negativ spiral.
Mental træning er noget af det sværeste man kan arbejde med som sportsmand. Processen er ofte lang og fremgang kan være svært at måle. Dog synes jeg det er værd at give sig i kast med, da mange af redskaberne også kan bruges i dagligdagen.
Go ”mentaltræning”