Torsdag d.26-05-2016 | 0 kommentarer

Valg af belægning

En belægning er en kombination af spilleoverfladen (gummiet) og underlaget nedenunder (svampen). Elastisitet og klæbrighed i overfladen varierer fra belægning til belægning. Disse faktorer påvirker især belægningens skru. Tykkelsen på svampen går fra 0,0 til 2,6 mm. En tyk svamp er i reglen hurtigere end en tilsvarende svamp der er tyndere, men også svampens hårdhedsgrad påvirker skru og fart. 

Er du begynder/letøvet?
 
Så vil den bedste løsning for dig formentlig være at vælge et af vores færdiglavede bat. 

Et udvalg af disse kan ses her: http://www.btex.dk/Bordtennisbat/

Hvis du selv vil sammensætte dit bat, så er her nogle ting der er værd at overveje:

* Belægningstype: En belægning består som nævnt ovenfor af et overgummi og et underlag. Overgummiet kan enten vende med knopperne indad (alm. belægning, også kaldet "backside"), eller udad (knopbelægning). Med alm. belægninger er alle slag mulige, mens knopbelægninger er udviklet til specielle typer spillere - og har store fordele i nogle dele af spillet, mens andre slag bliver sværere. For begyndere og letøvede, der gerne vil udvikle deres spil, er det vigtigt at alle slag kan udføres relativt let, og BTEX anbefaler derfor altid alm. belægninger til begyndere/letøvede.

* Belægningens tykkelse: En belægning med tykt underlag er hurtigere end en belægning med tyndt underlag, til gengæld giver et tyndt underlag bedre kontrol. For begyndere og letøvede er det vigtigt med god kontrol, mens høj fart sjældent er en fordel. BTEX anbefaler derfor begyndere og letøvede at vælge belægninger med underlag på 1,3 til 1,8 mm.

* Belægningens hårdhedsgrad: En hård belægning kræver hård belastning for at fungere bedst muligt, mens en blød er bedre ved lavere belastning. Derfor er relativt bløde belægninger i reglen det bedste valg for begyndere og letøvede. 

Her er forslag til belægninger som vi anbefaler til begyndere/letøvede:

https://www.btex.dk/inzone-evolve.html


Er du øvet, turneringsspiller eller lignende?
Denne gruppe vil normalt vælge nye belægninger i forhold til hvad de har haft tidligere. Skal min nye belægning være hurtigere eller langsommere end min gamle? Skal den have hårdere eller blødere svamp? Her kan du ringe herind og tale med vores bordtennisexperter og høre deres erfaringer. 
Andre overvejelser kan være om hvilken spillestil man ønsker at spille. Derfor følger her lidt information om de forskellige kategorier af belægninger.


Alm. belægninger.
 
Alm. belægninger med glat overflade og knopperne ind mod underlaget (også kaldet backside) er den klart mest almindelige type belægning, og benyttes af langt de fleste bordtennisspillere - både på forhånden og baghånden. Denne type belægninger er utroligt alsidige, og kan bruges til alle typer spil.
Backsidebelægninger er den klart mest skruede belægningstype. 

Limning og tensorbelægninger.
 
Når belægninger limes fast til battet, trænger limen ind i svampen og får svampen til at udvidde sig. Denne reaktion gør svampen blødere, og skaber samtidig en spænding der giver ekstra fart. Denne effekt har bordtennisspillere udnyttet gennem de sidste mange år, og der er udviklet speciel lim, der optimerer denne effekt. Mange spillere nylimer derfor deres belægninger hver gang de spiller. Dette gør også at belægningerne skal udskiftes betydeligt hurtigere.
Da nylimning måske kan være sundhedsskadeligt, har det internationale bordtennisforbund valgt at forbyde limning. I Danmark bliver det sådan at limning i ungdomsrækkerne er forbudt fra 1.1.2008 og i seniorrækkerne fra 1.9.2008.
I stedet for limning har producenterne arbejdet på forskellige løsninger. Den der er kommet først på markedet er såkaldte tensor-belægninger. Disse belægninger har meget af den samme effekt som nylimede belægninger - uden at man behøver at lime. Disse belægninger kan være en god løsning for spillere der tidligere har limet, samt for spillere der leder efter belægninger med lidt mere fart og skru end traditionelle belægninger. 

Knopbelægninger og antispin.
 
Udover de almindelige backsidebelægninger, laves der forskellige andre typer belægninger. De kan deles op i følgende kategorier: Lange knopper, halvlange knopper, korte knopper, orthodox og antispin. Her følger en kort beskrivelse:

Korte knopper: Som navnet antyder er der tale om en belægning hvor knopperne vender udad. Knopperne er relativt korte og brede. Belægningen giver ikke så meget skru som backside belægninger, men mere skru end de øvrige typer belægninger. Korte knopper bruges traditionelt til kontra og blokeringsspil tæt ved bordet, hvor belægningen giver rigtig god kontrol i netop disse slag, samt mulighed for stor variation i skruet. Desuden er der en del spillere der bruger korte knopper til defensivt spil med underskru på halv- eller langdistance.

Lange knopper: Lige som med de korte knopper, er det en belægning med knopperne udad. Her er knopperne noget længere og tyndere. Lange knopper bruges traditionelt til defensivt spil med underskru et stykke fra bordet, hvor belægningen har god kontrol til denne type spil, samt god mulighed for variation i skruet. Lange knopper bruges også til blokeringsspil tæt ved bordet, hvor der er mulighed for at vende modstanderens skru, og spille bolde der er svære at læse.

Halvlange knopper: Ligger i længde og tykkelse mellem lange og korte knopper. Bruges både som kontra og blokeringsbelægning, samt som defensiv belægning.

Antispin: Med knopperne indad. Tager skruen ud af spillet, men er let at kontrollere både i returspillet, og i defensivt spil på halv- eller langdistance. Er for nogle lettere at lave kontraangreb med end lange knopper. I modsætning til knopbelægningerne bruges anti-spin næste ikke til topbordtennis længere.

Orthodox: Korte tynde knopper uden underlag. En belægningstype der stort set ikke har ændret sig i ca. 50 år. Benyttes til sikkert og kontrolleret spil. Har ikke været brugt til topbordtennis i mange år.