Tirsdag d.24-09-2013 | 0 kommentarer

Kinesisk benarbejde - del 1

B75 Hirtshals afholdt i juli 2011 en stor sommerlejr på tre gange fem dage i samarbejde med Yangpu Table Tennis School i Shanghai. Under lejren gav lejrens hovedtræner Wang Wen Jie (fuldtidstræner i Askims BTK i Sverige) en præsentation af de forskellige typer af forflytninger i bordtennis. De forskellige typer af benarbejde vises samtidig i praksis af to spillere fra Yangpu Table Tennis School i Shanghai.


1. Forhåndsbenarbejde - ved forhåndsspil fra 50% af bordet

I Kina er der meget fokus på at spillerne får brugt hele kroppen, når de spiller forhånd - ikke kun armen og evt. overkroppen. Derfor er det vigtigt at arbejde med at starte kropsrotationen "nedefra", så fødderne, knæene og hoften bliver brugt i slagene. Bemærk at vægten hele tiden ligger fremme på forfoden for at give mulighed for at mulighed for de hurtige og eksplosive sidestep. Læg også mærke til hvor meget fødderne bevæger sig undervejs - enten som en del af benarbejdet eller kropsrotationen i slaget.

 

2. Benarbejde ved veksling mellem baghånd og forhånd

Når man skal veksle fra baghånd til forhånd, er det vigtigt at få "åbnet" sin benstilling mere ved forhåndsslaget i forhold til baghåndsslaget for at give plads til kropsrotationen og vægtoverførslen. I baghåndsspillet er benstillingen er mere parallel med fokus på god balance (lige meget vægt på begge ben) under slaget. 

 

3. Overgang (forhånd rundt om hjørnet) og krydsskridt

I Kina prioriteres forhåndsspillet meget højt, og de fleste kinesere har derfor utroligt kraftfulde forhåndsslag, som de forsøger at bruge så meget som muligt. Derfor har de naturligvis også meget stor fokus på forflytningen "rundt om hjørnet" dvs. hvor man spiller med forhånden fra baghåndssiden - og hvordan man flytter sig videre derefter.

I Europa flytter vi os ofte tilbage ind mod baghånden umiddelbart efter at have været "rundt om hjørnet" for dække bordet mest hensigtsmæssigt med hhv. forhånd og baghånd. Men i Kina stræber man i stedet efter at spille endnu et hårdt forhåndsslag på den efterfølgende bold, så derfor bliver man stående i baghåndshjørnet, så man er klar til at spille forhånd, hvis bolden skulle komme tilbage dertil. Skulle bolden blive returneret i forhåndssiden, bruger kineserne det viste krydsskridt for også dérfra at kunne spille endnu et kraftfuldt forhåndsslag. Også mange europæiske spillere bruger "helt automatisk" denne benarbejdsteknik i nødsituationer, da det er den eneste måde at lave en så lang og hurtig forflytning på. Men da er det ofte bare for at kunne NÅ bolden ude i forhånden - i modsætning til kinesernes mere systematiske brug af krydsskridtet med fokus på at kunne spille væsentligt hårdere (vinder)slag.