Onsdag d.09-09-2020 | 0 kommentarer

Jagten på den perfekte baghåndsbelægning

Hos Bordtennisexperterne har vi længe anbefalet relativt bløde belægninger til baghåndssiden til rigtigt mange spillere. Favoritterne har være Xiom Vega Euro DF og Rasanter V42. Begge er livlige belægninger, som kan lidt af det hele. De er lette at få greb i bolden med, og så er de især stærke, når man har et lidt tykkere og mere direkte boldtræf - som fx i kontraslag og blokeringer, som for de fleste fylder meget i baghåndsspillet.

For ungdomsspillere der ikke spiller med så meget kraft endnu, har vi typisk anbefalet 1,7-1,8 mm svamp, mens vi til voksne og mere øvede ungdomsspillere har anbefalet 2,0 mm for at få lidt mere modstand i gummiet, så det passer bedre til den kraft der kommer i boldene. For de dygtiste har det været lidt hårdere belægninger på 2,0 mm eller mere.

Jeg har dog ikke altid været helt tilfreds med de bløde 2,0 mm belægninger. Boldkurven bliver lidt længere end med 1,7 mm, og det gør, at en del spillere kommer til at holde lidt igen.

Det oplagte alternativ kunne være Andro Rasanter V47. Den har samme overgummi som V42, men en fastere svamp der giver mere modstand. Ideen er at holde den i 1,7 mm, og dermed få en kortere boldkurve end V42 2,0 - og dermed mere kontrol og samtidig bedre mulighed for at sætte fart i bolden, uden at komme til at slå den for langt.

Det strider lidt mod traditionen, at vælge så tynde belægninger til voksne og mere trænede ungdomsspillere - især efter skiftet til plastikbolde, som er tungere, og dermed kræver at belægningen giver mere modstand.

Men... Nu skal det altså prøves af...

Vi tester følgende belægninger:

Andro Rasanter V42 1,7 mm

Andro Rasanter V42 2,0 mm

Andro Rasanter V47 1,7 mm

Belægningerne er testet på Inzone Flame battræ. Det er valgt fordi det giver super god kontrol, og det passer jo fint med at jeg ikke har fået spillet ret meget bordtennis i løbet af Corona-sommeren 2020. Så bliver det hele lidt lettere, og jeg tænker ikke, at det er noget problem, at overføre resultaterne til andre battræ.

Testresultater:

Først og fremmest er alle 3 belægninger en fornøjelse at spille med. Meget lettere i blokering end fx Andro Hexer (der skal ikke lukkes så meget, så "vinduet" bliver større). De 2 1,7 mm belægninger skyder mærkbart kortere end V42 2,0 - så det var lige som forventet.

V42 1,7 er umiddelbart den letteste af de 3 at spille med, men der er ikke så meget modstand i gummiet. Til ungdomsspillere uden så meget kraft i slagene, vil det dog nok være den bedste løsning, men når jeg blokerer min modstanders loops, så synes jeg, at jeg savner lidt modstand og stabilitet - omend slet ikke så meget som frygtet. En fordel for ungdomsspillerne er også, at V42 1,7 mm er en meget let belægning.

V47 1,7 er min favorit. Utroligt stabil og præcis, og der mangler aldrig modstand i gummiet. Hvis Ma Long kommer forbi, kan han måske få mig til at ændre mening, men Peters forhånd var i hvert fald ikke i nærheden af at presse gummiet. Hvad er det lige man skal med 2,0?

V42 2,0 gør det nu også helt godt, men den er ikke helt så præcis og stabil som V47 1,7, og så får man ikke helt lige så meget feedback, som med de tyndere belægninger. Der vil dog helt sikkert være en del spillere, som stadig vil foretrække denne belægning. Det kan enten være dem, som søger lidt længere væk fra bordet, og dermed har glæde af. at det er lidt lettere at få længde på bolden, men også bare dem, som foretrækker en blødere fornemmelse. Jeg holder mig dog til V47 1,7...

Det perfekte allround bat til voksne: https://www.btex.dk/yasaka-sweden-rasanter.html

Det perfekte allround bat til øvede unge spillere: https://www.btex.dk/inzone-flame-rasanter.html