Mandag d.28-05-2018 | 0 kommentarer

Hvornår skal jeg skifte mine belægninger?

Hvornår skal jeg skifte mine belægninger?

Det er et af de spørgsmål vi ofte får herinde. Svaret er ikke helt enkelt, men her er lidt hjælp, så du bedre kan besvare spørgsmålet selv...

Der er ikke noget klart svar på, hvornår en belægning skal skiftes, det afhænger både af hvor meget du spiller, men også af hvordan og med hvor stor kraft du rammer bolden – desuden handler det selvfølgelig også om økonomi – altså hvor mange penge du vil bruge på bordtennisudstyr.

Her er en lille oversigt over hvordan belægningen slides. Husk at der er individuelle forskelle – generelt slider dygtige spillere deres belægninger hurtigere, end begyndere.

Ca. 10 timers bordtennis:      

Belægningerne slides fra første gang de bruges, og efter mindre end 10 timers træning, kan man i reglen både se og mærke en forskel. Forskellen er dog lille, og for de fleste har det ingen betydning.

Bemærk: Belægningen kan allerede nu have skader, som gør, at den ikke kan godkendes ved en batkontrol.

BTEX holdning: Der er ingen grund til at skifte belægningerne nu – det skulle da være hvis belægningerne har fået en flænge som generer spillet, eller gør, at battet ikke vil kunne blive godkendt.

Ca. 50 timers bordtennis:

Belægningerne er nu mærkbart slidte. I forhold til en ny belægning er spændstigheden noget mindre, og overfladen har ikke samme greb som da den var ny. På dette tidspunkt vil man helt sikkert have fordel af at skifte. Man kan sagtens vente – og det gør de fleste – men vil man have optimale belægninger hele tiden, så er det ved at være tid.

Bemærk: På dette tidspunkt kan belægningen sandsynligvis ikke godkendes ved en batkontrol.

BTEX holdning: Går man op i sin sport, og vil have udstyret i orden, så er dette det rigtige tidspunkt at skifte belægningerne.

Ca. 100 timers bordtennis:

Belægningerne er typisk ret slidte, hvilket tydeligt kan både ses og mærkes. Det er svært at sætte procenter på, men der vil være mærkbart mindre skru i slagene nu, end med en ny belægning. Belægningerne kan stadig skrue og har sikkert også nogenlunde fart, men er langt fra på niveau med nye belægninger.

BTEX holdning: Belægningerne kan godt bruges lidt endnu – men vi havde altså skiftet dem på dette tidspunkt. Det er altså sjovere at spille med belægninger der er på toppen :-)

 

Hvad kan jeg gøre for at belægningen holder længere?

Det korte svar er desværre ”Ikke ret meget”. Vi har alligevel nogle få tips, som kan hjælpe dig til at få mest muligt ud af dine belægninger.

Hold belægningerne rene.

Mange bordtennisspillere kunne få mere ud af deres belægninger, hvis de var bedre til at holde dem rene. Samler der sig støv på belægningen, så kan overfladen ikke gribe bolden, og skruen forsvinder. At holde belægningerne rene forbedrer ikke holdbarheden, men belægningerne virker langt bedre.

Opbevaring.

Belægningerne tåler ikke direkte sollys. Hvis battet ligger i solen, går der ikke mere end nogle timer, før belægningerne er ødelagt. Overfladen på mange belægninger nedbrydes langsomt ved kontakt med luften. Læg folie på belægningerne – så minimerer du nedbrydningen.

Andre problemer.

Fugtige og/eller kolde belægninger fungerer dårligt. Sørg for at holde belægningerne tørre og varme, når du skal bruge dem. Det gør ikke noget for holdbarheden, men gør, at du får mest muligt ud af dine belægninger.